About Me

Mijn naam is Menno den Hartog, enthousiast didgeridoo speler en didgeridoo bouwer. Ik woon met mijn vrouw Fleur en onze beide zoons Siebe en Daan in Almere. In 1996 kwam ik voor het eerst in aanraking met de didgeridoo. Ik woonde met mijn gezin destijds in Meppel, ik speelde mee in een groepje enthousiaste djembee spelers. Eén van hen was een goed didgeridoospeler. Ik was meteen verrast door het geluid van de didgeridoo. 

Ik heb toen enkele malen met hem geprobeerd om mijzelf het circulair ademen eigen te maken. Het circulair ademhalen is een techniek die ervoor zorgt dat er continue een geluid (drone) uit de didgeridoo komt. Dit wilde niet goed lukken destijds en de interesse vervaagde. Enkele jaren later, eenmaal wonende in Naarden, kwam ik in Amsterdam wederom in aanraking met de didgeridoo. 

Er was een didgeridoowinkel in Amsterdam waar de volgende dag een workshop zou starten voor beginnende didgeridoospelers. Ik meldde me meteen aan, en een passie (of obsessie?) was geboren. Na vier avonden stevig oefenen met andere cursisten, was het circulair ademen een feit! Sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. 

Het spelen op de didgeridoo, het herstellen van oude didgeridoos en uiteindelijk het zelf vervaardigen van didgeridoo’s is een onderdeel geworden van mijn dagelijkse bezigheden. 

Hartog  didgeridoo’s zijn gemaakt van elzenhout. Wat mij vanaf het begin aantrok in het maken van de didgeridoo van elzenhout, is dat deze houtsoort een prachtige houttekening geeft. Als het hout eenmaal 2 jaar gedroogd is in de buitenlucht, heeft het hout namelijk een fraai, door weer en wind gevormde houttekening. 

Ik verfraai mijn didgeridoos met het verwerken van verschillende houtsoorten in de didgeridoo. Enkele houtsoorten die ik gebruik zijn: Wengé, Purperhart, Padoek, Amerikaans notenhout, en Grenen. Het gebruik van deze details aan met name het mondstuk en de bell, geeft de Hartog didgeridoo een extra uitstraling. 

Ik maak met zorg de juiste vorm in de stam: Hoe groot wordt de bell? Hoe lang maak ik de didge? Welke tegendruk wil ik? En welke toonsoort? Allemaal elementen die het uiteindelijk eindresultaat bepalen van deHartog didgeridoo. 

Elke didgeridoo die ik vervaardig, brengt mij weer een stap dichter bij het begrijpen wat je met hout kan doen. Het is de kick van het vooraf zien, en dan vervaardigen van de didgeridoo die je voor ogen hebt.  

Met regelmaat zullen er nieuwe didgeridoo’s geplaatst worden op de site, zowel eigenbouw alswel eucalyptus didgeridoo’s uit Australië.Veel plezier met het bekijken van de didgeridoo’s op mijn site, en als je vragen hebt, mail of bel me ! Ik sta je graag te woord.

Copyright © 2023 Hartogdidgeridoo | Privacy Policy | My Music Band by Catch Themes